La Processó, per a Cobla i Orquestra

Instrumentació | Cobla i Orquestra Simfònica

COBLA: Flabiol en Fa i Tamborí, Tible en Fa 1., Tible en Fa 2., Tenora en Si b 1., Tenora en Sib 2., Trompeta en Sib 1., Trompeta en Sib 2., Trombó, Fiscorn 1., Fiscorn 2., Contrabaix, Percussió 1., Percussió 2.; ORQUESTRA: Flauta 1., Flauta 2. (Flautí), Oboè 1., Oboè 2., Clarinet en Sib 1., Clarinet en Sib 2., Fagot 1., Fagot 2., Trompa 1., Trompa 2., Trompa 3., Trompa 4., Trompeta en Do 1., Trompeta en Do 2., Trombó 1., Trombó 2., Trombó 3., Tuba, Timbales, Percussió 1., Percussió 2., Percussió 3., Percussió 3., Violins 1., Violins 2., Violes, Violoncels, Contrabaixos.

Durada | 10 minuts.

Estrena | Teatre de la Llotja de Lleida | 12 de maig de 2012 | Orquestra Simfònica Julià i Carbonell de les Terres de Lleida (OSJC), Cobla Bellpuig i Alfons Reverté (director).

Discografia | La sardana de l'any'11

Comentaris | Obra encàrrec de la Federacio Sardanista de Catalunya (2012). Aquesta obra és un intent d'unir la força de la música popular amb les noves formes d'expressió que ofereix la música contemporània. La cobla interpreta literalment les melodies més característiques de la festa major (en particular de la Processó de Sant Bartomeu de Sitges), mentre l'orquestra il·lustra i descriu amb un llenguatge contemporani el que aquestes melodies evoquen. L'obra s’inicia amb la sortida del sol amb el toc de matinades de fons. La primera nota a l'agut del violins és el primer raig de sol que es va engruixint fins l'aparició de l'astre en tota la seva plenitud. A la secció següent es descriuen les colles de dimonis i timbalers, amb el recitat dels versos satírics, el Llucifer (la tuba), la diablessa (els trombons), els coets xiuladors, les carretilles, el drac (les trompes)... tots tenen el seu motiu musical. La bogeria col·lectiva dels diables enllaça amb el toc de castells, que estarà acompanyat per la pujada pis a pis del castell a l'orquestra, que al final es posarà a tremolar, començant pels baixos, abans l'anxaneta no el culmini. L'aixecada del braç de l'anxaneta dona pas a les campanades que criden a ofici, obrint la secció solemne on s’exposa el cant de reminiscències gregorianes del Goig de Sant Bartomeu. Aquest cant, inicialment acompanyat per la ressonància de l'església i les onades del mar, es va engruixint fins a transformar-se en l'avanç del pas de Sant Bartomeu a la processó. L'obra finalitza amb l'entrada del Sant a l'església acompanyat de totes les melodies sonant alhora en un èxtasi de so i onades marines que desenllaça en un espectacular castell de foc.

___________________

Partitures | Influx Sheet Music (Edició en PDF).

Vídeo En-Línia

| Enregistrament de l'estrena.

Copyright © 2018 per a Xavier Pagès-Corella. Tots els drets reservats per a tot el món. Política de Cookies.